top of page
Search

Kattenzorg Nijmegen bestaat 35 jaar

  • Marieke van de Weijer
  • Jan 14, 2017
  • 3 min read

Kattenzorg Nijmegen bestaat 35 jaar

Hoera! Afgelopen donderdag, op 12 januari 2017, was het precies 35 jaar geleden dat Stichting Kattenzorg Nijmegen werd opgericht. Wij bemiddelen - kort gezegd - tussen mensen die genoodzaakt zijn afstand te doen van hun kat en mensen die een kat zoeken of willen opvangen. Daarnaast geven wij persoonlijk advies en voorlichting over katten aan mensen die dat nodig hebben. Honderden katten vonden in de afgelopen decennia via bemiddeling van onze stichting een nieuw thuis. Gemiddeld vinden 25 katten per jaar via onze stichting een nieuwe, fijne plek om te leven. Kattenzorg wordt goed gevonden op internet door de website met honderden interessante berichten over kattengedrag, gevaren in en om het huis, voeding, gezondheid en nog veel meer. En daar zijn wij allemaal best trots op, om eerlijk te zijn! Samenwerkingsverbanden

Hoewel ons normale werkgebied binnen een straal van 25 kilometer rondom Nijmegen ligt, komen er op frequente basis verzoeken om informatie en hulp uit het hele land binnen bij ons. Door goede samenwerkingsverbanden met andere dierenhulporganisaties en -asiels, weet de stichting mensen gelukkig zo nodig door te verwijzen voor de juiste hulp in de juiste regio. Kattenzorg heeft prettige samenwerkingen met diverse gemeenten in de regio Nijmegen. De stichting is een officieel aanspreekpunt voor problematiek met zwerfkatten en verwilderde katten in diverse gemeenten. Voor het vangen van zwerfkatten werken wij samen met andere organisaties, die zorgen voor de uitvoering hiervan. Wij bedanken al deze organisaties voor de prettige, productieve samenwerkingen! Vrijwilligers en gastgezinnen Vrijwilligers van het eerste uur zijn Ineke de Groot-Ribbe, onze voorzitter, en Pauline van Marle, de hoofdredacteur van ons donateursblad Kattenpraat. Kattenzorg Nijmegen heeft diverse (vaste) gastgezinnen voor de tijdelijke (nood-)opvang van katten en één van deze gastgezinnen werkt ook al meer dan 20 jaar samen met Kattenzorg! Ik, Marieke van de Weijer, werk zelf ook al bijna 14 jaar voor onze stichting, en ik heb het genoegen de rol van bestuurslid en PR-medewerker te vervullen. De vrijwilligers die verbonden zijn aan onze stichting zetten zich allemaal kosteloos in. Ook het bestuur krijgt geen salaris of andersoortige betaling voor haar werkzaamheden. De gastgezinnen krijgen uiteraard wel alle kosten van kattenvoer, verzorging en dierenartsbezoeken van tijdelijke opvangkatten vergoed. We hebben een klein en hecht team dat het welzijn van katten altijd op de eerste plaats heeft staan. En zo moet het ook zijn!

Herplaatsing is niet altijd nodig

Met het geven van goede tips en adviezen, blijkt het overigens lang niet altijd nodig om een kat daadwerkelijk te herplaatsen, wat voor veel eigenaren toch een heel moeilijke stap is. Wij werken nauw samen met deskundigen, zoals gediplomeerde kattengedragstherapeuten. Een bezoek aan de dierenarts is vaak een eerste stap. Aan - bijvoorbeeld - een plasprobleem bij katten blijkt vaak een medische oorzaak ten grondslag te liggen. Als die oorzaak is uitgesloten of behandeld, dat kan het probleem beter worden opgelost, waardoor herplaatsing niet nodig is. Prettiger voor de kat én voor de eigenaar!

Redenen voor herplaatsing

Als we naar de redenen voor herplaatsing kijken, dan is de belangrijkste reden toch wel dat een kat niet goed (meer) kan omgaan met een andere kat in huis. Ook dan geven we overigens in eerste instantie het advies om allereerst een kattengedragsdeskundige te consulteren. Vaak is het realiseren van een nieuwe harmonie mogelijk door het toepassen van kleine maatregelen. Wat we door de vergrijzing helaas steeds vaker meemaken, is dat mensen door (met ouderdom samenhangende) gezondheidsproblemen niet meer voor hun kat kunnen zorgen. Ook krijgen we regelmatig te maken met het feit dat de kinderen niet voor de kat van hun overleden ouders kunnen of willen zorgen. en ook dan gaat men met ons een bemiddelingstraject aan.

Lastige jaren door de crisis

Al 35 jaar draait de organisatie geheel op basis van donaties van particulieren en bedrijven. We hebben wel last gehad van de financiële crisis. Vanaf 2008 was goed merkbaar dat mensen door financiële problemen niet meer voor hun huisdier konden zorgen. Het aantal noodoproepen voor acute opvang was groot en Kattenzorg kon helaas niet altijd aan de hulpvragen voldoen. Het aantal donaties liep daarbij ook nog eens terug. Aan de andere kant maakte de technologie het mogelijk om besparingen te behalen. Waar Kattenzorg voorheen altijd een kantoortje huurde om drie keer per week een telefonisch spreekuur en bezoekuur te houden, hebben moderne vormen van communicatie, zoals via onze website, via de Facebook-pagina en via Whatsapp, het voor de vrijwilligers mogelijk gemaakt om vanuit huis te werken. In 2013 werd dan ook definitief afscheid genomen van het werken op locatie. Zo zie je, ook Stichting Kattenzorg Nijmegen gaat volledig met de tijd mee!

Het werk van Kattenzorg is mooi en dankbaar. Het is fijn om mensen en dieren te kunnen helpen! Natuurlijk zouden wij het fantastisch vinden als je ons, financieel of anderszins, zou willen ondersteunen bij ons werk. Bedankt, ook namens alle katten!

 
 
 

Comments


In de schijnwerpers
Recente bijdragen
Archief
bottom of page