Feestdagen niet voor de poes?
- Lilian van Dijk, dierenarts en kattenadvocaat
- Dec 13, 2016
- 5 min read

Het is weer december, een van de gezelligste maanden van het jaar voor veel van ons. De Sint en de Kerstman komen weer langs en we komen gezellig met familie en vrienden bij elkaar. En met een beetje geluk ligt er straks een mooi pak sneeuw om van te genieten en ijs om op te schaatsen. En voor je het weet is het alweer Oud en Nieuw! Maar hoe mooi wij de feestdagen zelf ook vinden, voor onze katten is dat niet altijd het geval. De feestdagen zijn niet voor de poes! Hoe kun je er nu voor zorgen dat je kat deze december ook kan genieten? Ik zal in deze laatste blog-bijdrage van 2016 van mijn hand de grootste december-'gevaren' voor je op een rijtje zetten.
Oh, dennenboom!
Laat ik maar direct met de grootste verandering in huis beginnen: de kerstboom. Voor veel katten onweerstaanbaar. Het zit in de aard van de kat om nieuwe dingen in het territorium te onderzoeken. En als dat nieuwe ding dan een echte boom blijkt te zijn, dan zit het ook in de aard van de kat om eens lekker tot in de top te klimmen. En geef je kat eens ongelijk! Er worden niet voor niets zoveel klimtoestellen voor katten verkocht. Of denk eens aan het cliché van de kat die vast zit boven in een boom. Zo'n klimpartij loopt echter niet altijd goed af. Katten kunnen met boom en al weer naar beneden storten, zich bezeren aan versieringen die in de boom hangen of bij het spelen kleine versieringen inslikken! Wat veel mensen ook niet weten is dat alle soorten dennennaalden giftig zijn voor katten. Pas dus op bij katten die aan de boom knabbelen en plaats voer- en waterbakjes niet direct onder de boom (want dan vallen de naalden erin). Met katten in huis kan het verstandig zijn om een veilige kunstboom te nemen. Neem eventueel een kleinere boom om klimmen tegen te gaan. Versier de boom met dingen die niet stuk kunnen vallen of ingeslikt kunnen worden, of scherm je boom zó af dat je kat er niet bij kan (dat is in de praktijk nog wel eens lastig). Ook de plant kerstster is giftig voor katten! Pas dus ook op als je deze mooie plant met kerstmis in huis haalt.
Eet smakelijk!
En nu we het toch over giftige dingen hebben: in de feestmaand halen we wel meer in huis waar katten niet goed tegen kunnen. De meeste katten zullen hun neus op halen voor alles wat geen kattenvoer is, maar kijk met de snoepers onder de katten uit met onder andere: chocola, druiven, rozijnen, uien en avocado. Al deze etenswaren zijn voor katten namelijk giftig. Heeft je kat hier toch het nodige van binnengekregen? Neem dan even contact op met je dierenarts! Laat in geen geval je kat zelf braken. Ik lees op het internet nogal eens de tip 'laten braken met zout'. Dit is een vrij ouderwets, gevaarlijk advies dat jammer genoeg nog steeds de ronde doet. Vaak gaat je kat er namelijk helemaal niet van braken en bij inname van teveel zout treedt er een zogenaamde 'zoutvergiftiging' op. Als het nodig is je kat te laten braken, dan heeft je dierenarts daar veel betere methodes voor. Niet zelf aan de slag gaan dus, maar gewoon even je dierenarts bellen.
Gezellig samen!
Sommige katten zijn heel sociaal en vinden het geweldig als er bezoek langskomt, maar het overgrote deel van de katten vindt al die ‘indringers’ in huis maar niks. Ze verstoppen zich dan en sommige katten durven zelfs niet meer te eten, drinken of naar de kattenbak te gaan tot alle onbekende mensen weer weg zijn. Heb je tijdens de feestdagen dus veel bezoek over de vloer, zorg er dan voor dat je kat een rustig plekje heeft waar hij zich terug kan trekken. Zorg ook dat de voer- en waterbakjes en de kattenbak ergens staan waar je kat er nog steeds gemakkelijk bij kan, zonder dat hij te dicht bij het bezoek in de buurt moet komen. Daarnaast kan het ook nog helpen om tijdens stressvolle situaties voor je kat een verdamper met katten-feromonen op te hangen in de buurt van de plek waar je kat zich verstopt heeft en daar zachtjes de radio aan te zetten met rustige muziek, zodat de geluiden van het feestje wat minder hard aankomen.
Gelukkig Nieuwjaar!
En met Oud en Nieuw eindigt de feestmaand dan weer. Meestal met mooi vuurwerk. Veel katteneigenaren zullen echter wel bekend zijn met het fenomeen 'vuurwerkangst'. Onze katten hebben op 31 december om twaalf uur 's nachts namelijk geen idee waar al die flitsen en harde knallen vandaan komen en bovendien is het gehoor van katten vele malen beter dan dat van mensen, waardoor al die knallen nóg harder aankomen. Zorg op 31 december in ieder geval dat je kat binnen is. Als je kat buiten is als het vuurwerk losbarst, dan kan hij daar van schrikken, vluchten en verdwalen (of zelfs gewond raken). Is je kat netjes binnen en gaat het vuurwerk afsteken bijna beginnen, laat hem dan niet alleen en zorg dat je de gordijnen dicht hebt gedaan, zodat je kat zo min mogelijk van de flitsen ziet. Zet de televisie of radio aan op een rustige zender om de knallen te verbloemen en probeer je kat af te leiden. Bij mij thuis werkt een combinatie van de laser pointer en hele lekkere kattensnoepjes heel goed. En dit jaar ga ik ook kijken wat het effect is van een cd met muziek speciaal gecomponeerd om katten rustig te krijgen. Ja, zoiets bestaat echt! Wil je kat zich toch graag verstoppen, zorg dan dat de favoriete verstop-plek van je kat goed bereikbaar is. Ook op 31 december kun je de verdamper met katten-feromonen gebruiken en dan bestaat er ook nog een heel scala aan medicatie die je aan je kat kunt geven om angst te verminderen. Niet alle middelen werken overigens even goed. Wil je toch iets geven, vraag dan eerst aan je dierenarts wat geschikt is, probeer het eventueel een paar dagen van tevoren uit en laat ook een kat die medicatie heeft gehad niet alleen!
Al in de zomer aan de slag?
Nu zou het met het vuurwerk natuurlijk het allermooiste zijn als je kat helemaal niet bang wordt. Ook daar is een hulpmiddel voor, maar dat kost wel tijd. Je kunt namelijk gebruik maken van een cd met vuurwerkgeluiden. Je begint dan met de cd heel zachtjes aan te zetten, zodat je hem bijna niet hoort en over een periode van maanden zet je hem steeds luider. Zo laat je je kat langzaam wennen aan de geluiden. Daar moet je dus eigenlijk al maanden van tevoren mee beginnen. Voor katten die ondanks alles aan het einde van deze maand toch nog heel angstig zijn, is dat eventueel iets om komende zomer mee aan de slag te gaan.
Ik wens jullie en jullie katten hele fijne feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar. Tot in 2017!
Comments