Ik ga op reis en ik neem mee... niet de kat!
- Denise van Lent
- Nov 20, 2016
- 4 min read

Af en toe zie je op social media of in een (online) krant of tijdschrift een plaatje voorbij komen van katten die de meest ongelofelijke dingen doen met hun baasjes. Van het rondlopen op een vreemde camping, surfen op woeste golven, tot zelfs skiën met hun baasje. Toegegeven, als jong meisje wenste ik ook vurig dat ik ooit de wildste avonturen zou beleven samen met mijn huisdier, net zoals in Lassie of Flipper... Ik snap dus waar het gevoel vandaan komt om overal samen met je kat te willen zijn. Maar, de meesten van ons leven samen met een huiskat. Een kat kan niet goed omgaan met grote veranderingen in zijn leefomgeving. Dat levert stress op. De kans is daarom groot dat jouw lieve kat niet zit te wachten op een weekje op de camping in Frankrijk verblijven.
Je kat met de auto vervoeren?
Er wordt vaak geargumenteerd dat hoe vaker je reist met een kat, hoe meer hij eraan zou wennen. Soms wordt zelfs gesteld dat de kat het na een tijd leuk zou gaan vinden. Nu zullen er best uitzonderingen zijn; dus katten die zonder problemen en stress reizen. Maar voor het merendeel van de katten geldt dit niet. Katten houden nu eenmaal niet van veranderingen. Dat gaat heel ver - misschien zelfs veel verder dan je denkt: een nieuwe vaas met bloemen op tafel kan je kat al redelijk wat stress geven. Als je dat weet, kun je misschien wel aanvoelen hoe onprettig het voor een kat moet zijn om naar een vreemde plek toe te moeten reizen. De katten zitten tijdens de autorit opgesloten, wat hen een onveilig gevoel geeft. Het maakt daarbij niet zoveel uit of de kat in een reismandje zit of in een veiligheidsgordel. Hij is op dat moment gebonden aan een plek de hij niet kan ontvluchten en dat vindt hij niet fijn. De kat wordt vanaf het begin van de reis tot aan zijn uiteindelijke bestemming overladen met vreemde geluiden, beelden en geuren. En daar kunnen katten niet zo goed mee omgaan.
Naar een kattenshow?
Wanneer de leefomgeving in zijn geheel verandert, levert dat heel veel stress op voor een kat. Tijdens een kattenshow verblijft de kat vaak in een kooi. Deze kooi staat samen met soms honderden andere gekooide katten in een grote hal. De omroeper moet hard praten om boven alle aanwezigen uit te komen, waarbij meestal een versterker gebruikt wordt. Vaak ruikt het er naar ontsmettingsmiddel, een aanslag op de kat zijn reukzin. En uiteraard ruikt het ook naar die andere katten en eigenaren. Mensen lopen in groepen langs de langs de showkooien om de showkatten te bekijken. En net als dat men in de dierenwinkel tegen het ruitje van de konijnen tikt, wordt dat bij de showkat ook gedaan. Bij sommige shows is het toegestaan om een verstop-plekje in de kooi aan te brengen, bij andere niet. Voor de meeste katten is een kattenshow erg stressvol.
Op visite of boodschappen doen?
Sommige mensen nemen hun katten mee als ze boodschappen gaan doen of als ze op visite gaan. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien een goed idee. De kat is er immers even lekker uit en hij is veilig. Je laat een kind ook niet alleen, toch? Het verschil zit hem erin dat een uitdagende buitenomgeving een kind uitnodigt om op onderzoek uit te gaan, dingen uit te proberen, te fantaseren en te veranderen. Een compleet nieuwe leefomgeving levert voor een kat stress op. Zeker als hij geen mogelijkheden heeft om er op een kattenmanier op te reageren. En wanneer je in een reismandje of fietsmandje opgesloten zit, kan dat dus niet. Laat de kat dus lekker thuis als jij even weg bent .
Naar de camping of naar het kattenhotel?
Over het algemeen zijn er drie opties voor kattenbezitters die op vakantie gaan. Soms gaan de katten gewoon mee op vakantie. Dit kan voor jezelf ook een hele onderneming zijn. Denk eraan dat je in ieder geval airco in de auto (en in de caravan of het huisje) nodig hebt. Daarnaast moeten de poezen toch dagelijks vrij kunnen bewegen, eten, plassen en poepen. Al met al blijft het een lange reis, zeker als de katten non-stop miauwen, uit angst hun reismandje onder poepen of gaan hyperventileren door de stress. Ook op de eindbestemming zul je voortdurend moeten opletten. Je krijgt zelf ook te maken met een andere omgeving. Los laten lopen brengt risico’s met zich mee. Denk aan loslopende honden en rondrijdende auto's. Er zijn gevallen bekend waarbij katten uit caravans ontsnapten en nooit meer terug zijn gekomen. Andere katten ontsnapten in blinde paniek uit hun tuigje op een parkeerplaats. Dit zijn tekenen dat de kat echt niet op zijn gemak is in zijn nieuwe leefomgeving. Wennen kost tijd Hoe snel een kat went aan een heel nieuwe omgeving is afhankelijk van verschillende factoren. Een kitten is flexibeler en past zich daarom sneller aan een nieuwe situatie aan dan een volwassen kat. En een kat die bang is aangelegd zal langer nodig hebben om te wennen aan de nieuwe situatie dan een niet-bange of minder bange kat. Waar een kitten wellicht al na een week gewend is, zal een volwassen kat daar enkele weken tot maanden voor nodig hebben. Dat is de reden waarom katten ook niet zo goed gedijen in een kattenhotel. De kat is erg gehecht aan zijn eigen plek. Een goed kattenhotel is ingericht op de behoeftes van de kat. Het maakt nogal een verschil of een hotelkamer een enge, lege open ruimte betreft, of dat de kamer de kat op zijn wenken bedient wat betreft bijvoorbeeld verstop-plekken. Maar ook met voldoende kattenspullen zal de kat waarschijnlijk niet helemaal ontspannen zijn. Aangezien onze vakanties vaak maar enkele weken duren, betekent dat dus dat de katten niet genoeg tijd hebben om aan hun tijdelijke onderkomen te wennen.
Uiteindelijk kost het onderbrengen van je kat in een pension of in een vakantiehuisje dan ook vaak meer geregel en gedoe dan het regelen van een (professionele) kattenoppas aan huis. Schakel daarom liever een vriend, familielid, buurvrouw of professionele kattenoppas in, om op de kat te passen.
Comments