Volwassen katten die een thuis zoeken
- Marieke van de Weijer
- Aug 14, 2016
- 3 min read

Het is weer zomer! Meteorologisch gezien dan, het weer is er niet echt naar dit jaar. Ieder jaar puilen in deze periode de dierenasiels en dierenhulporganisaties uit van de katten en kittens. Intussen gaan de bemiddelingen om tot een herplaatsing te komen bij Stichting Kattenzorg Nijmegen onverminderd door. Er zijn diverse redenen te noemen waarom een kat niet meer bij zijn baasje of vrouwtje kan blijven. Als wij een top drie zouden moeten maken van redenen dat mensen via onze stichting hun volwassen kat aanmelden, dan komen we op deze drie redenen uit:
1. Katten die niet met elkaar overweg kunnen Uit de e-mailtjes die wij van eigenaren krijgen blijkt dat dit probleem vaak allang speelt en dat de eigenaar alles uit de kast heeft getrokken om het probleem op te lossen. In de meeste gevallen is de dierenarts en een kattengedragstherapeut ook al ingeschakeld en is herplaatsing de laatste optie.
2. Persoonlijke, veranderde omstandigheden Door persoonlijke, veranderde omstandigheden van de eigenaar krijgt de kat te weinig aandacht of onvoldoende zorg en het baasje of vrouwtje gunt de kat een beter thuis. Denk aan een nieuwe baan, een verhuizing, de geboorte van een kind, een scheiding, langdurige ziekte, een overlijden, et cetera.
3. Ernstige kattenallergie
Een ernstige allergie, vaak van de kinderen, kan ook tot een herplaatsing leiden. In mijn vorige blog-bijdrage heb ik hier al uitgebreid over geschreven. Wij zetten meestal eerst in op het omgaan met de allergie door uitleg te geven en een informatiedocument over kattenallergie te verstrekken.
Zorgvuldige bemiddeling
We vragen de eigenaar ons zoveel mogelijk te vertellen, zodat we een duidelijk verhaal kunnen schrijven over de kat in kwestie. Hoe meer daarin benoemd wordt, hoe beter iemand al van achter zijn computer kan bepalen of de aangeboden kat een ‘match’ zou kunnen zijn. Als iemand interesse heeft in een kat, dan sturen wij de contactgegevens van de eigenaar. De geïnteresseerde kan dan zelf contact opnemen om een afspraak te maken voor een kennismaking. Wanneer er van beide kanten een ‘klik’ is, dan raden wij de eigenaar aan de kat zelf te gaan brengen naar het nieuwe thuis. Zo krijgt het baasje een goed beeld van waar de kat terechtkomt. Vervolgens geldt er altijd een proeftijd van één maand. Als het om wat voor reden dan ook niet goed gaat in het nieuwe huis, dan kan de kat worden teruggebracht naar de oorspronkelijke eigenaar. Mensen vinden dat vaak heel prettig, want zo houden ze het lot van hun kat enigszins in eigen hand. En voor de nieuwe eigenaar is het een geruststelling, dat hij of zij niet met een onoplosbaar probleem komt te zitten. Het leuke is dat het terugbrengen in de praktijk hoogstzelden voorkomt! Wij merken dat kattenbaasjes hun eigen kat erg goed kennen en precies weten wat voor nieuw thuis ze het liefste zien voor hun geliefde kat. Al bij de kennismaking krijgen beide partijen een goed beeld van elkaar en als het huis dan ook nog zo is zoals de geïnteresseerde geschetst heeft, dan voelt het vaak van alle kanten goed. Aan het eind van de proeftijd nemen wij met beide partijen contact op om te vragen hoe het met de kat gaat. Succesvolle bemiddelingsverhalen Wij worden er heel blij van als we weer over een succesvolle bemiddeling op onze website kunnen schrijven. Met het delen van deze verhalen zijn we kort geleden begonnen en we krijgen er veel leuke reacties op. Iedere kat die weer gelukkig wordt, is er in onze visie toch weer één! Mocht je het interessant vinden de succesverhalen te lezen: deze vind je op onze website in het archief onder de categorie ‘Hoe gaat het nu met…’. Vijf kanjers zoeken een gouden mandje
Op dit moment zijn er bij Stichting Kattenzorg Nijmegen vijf lieve katten die een nieuw thuis zoeken, waarvan één senior-kater liever anoniem wil blijven. Het zijn allemaal katten met hun eigen verhaal. Neem je contact met ons op als jouw toekomstige maatje er tussen staat? Hartelijk dank!
Comments