Pas op voor de broodfokker!
- Marieke van de Weijer
- Jun 30, 2016
- 4 min read

We horen het bij Stichting Kattenzorg Nijmegen vaak: ‘kittens zijn zo leuk!’ En dat zijn ze ook! En sommige mensen kunnen gewoon niet wachten om zo’n klein pluizenbolletje in hun armen te sluiten. Stad en land zoeken ze af, nergens zijn kittens te krijgen. ‘Het seizoen’ begint dan ook meestal pas in april, of iets eerder. En wij krijgen ieder jaar in januari alweer telefoontjes van mensen die op zoek zijn naar kittens. En zo komen ons dan ook de treurige ervaringen ter ore van mensen die honderden euro’s hebben neergelegd voor een kitten, zonder stamboom, van verkoopsites op internet. Bij navraag blijken de kittens vaak een slechte gezondheid te hebben. Ze zijn niet gevaccineerd, niet ontwormd, niet behandeld tegen vlooien en niet gechipt. En daar betalen mensen dan vierhonderd euro - of soms zelfs nog veel meer - voor. Soms komen deze kittens van particulieren, die thuis een nestje hebben gehad en niet beter weten, of geen geld hebben om al die kittens in te enten en te behandelen tegen wormen en vlooien.
Broodfokkers Soms komen de kittens van handelaren of zogeheten ‘broodfokkers’. Zij hebben altijd een voorraad kittens en vooral als de vraag heel hoog is: als er geen kittens verkrijgbaar zijn bij de asiels of opvangstichtingen. Vaak zijn de kittens afkomstig van kruisingen met een raskat, waardoor ze er bijzonder uitzien. Broodfokkers behandelen hun dieren meestal slecht. Zij zien dieren alleen maar als fabriekjes die constant kittens kunnen produceren. Als mama niet meer zwanger kan worden, dan komt er voor haar geen waardig einde, zo kunnen wij je verzekeren. Het mag niets kosten voor een broodfokker, om de persoonlijke geldwinst zo hoog mogelijk te maken. Broodfokkers houden zich bezig met het vermeerderen van honden of katten, of met allebei tegelijk. Ze verdienen verschrikkelijk veel geld aan het constant laten bezwangeren van meerdere katten tegelijk, om maar aan de lopende band voor veel geld kittens te kunnen verkopen. Als het een ziek, zwak kitten van een broodfokker betreft, dan lopen de dierenartskosten voor de kersverse eigenaar vaak in hoog tempo op en sommige kittens overleven de slechte start in hun leven niet eens.
Hoe herken je een broodfokker?
een broodfokker fokt (veel) verschillende rassen of kruisingen van verschillende rassen;
een broodfokker kan (bijna) altijd dieren 'uit voorraad' leveren (een goede fokker heeft soms maar één nestje per jaar!);
een broodfokker verkoopt zieke kittens; soms zien de kittens er slecht uit (vieze ogen en oren) of zijn de kittens zichtbaar ongezond (bolle buikjes van de wormen, oormijt, niesziekte);
de moederdieren worden vaak slecht behandeld, zien bijna geen daglicht en krijgen niet de aandacht en verzorging die ze nodig hebben; de moeder is vaak niet aanwezig als je komt kijken naar de jonge diertjes;
een broodfokker laat de verblijven niet graag zien en zal een nest kittens uit de schuur of garage halen en in zijn huis aan je tonen, om zogenaamd te laten zien dat de kittens in huiselijke kring zijn opgegroeid; de dieren worden (bijvoorbeeld) in plastic kratten getoond zonder de moeder erbij.
Het kat-vriendelijke alternatief
Waarom kiezen voor een kat of kitten via een opvangorganisatie of een goed dierenasiel? Daar is eigenlijk maar één antwoord op te geven: omdat de asiels en organisaties ieder jaar weer uitpuilen met kittens en volwassen katten. Ieder dier verdient natuurlijk een fijn thuis, maar je helpt een ongezond dier er niet mee door het te ‘redden’ van een broodfokker. Die heeft dan weer een zakcentje om door te gaan met zijn vaak onfrisse praktijken!
Wanneer zijn er kittens verkrijgbaar? Kittens in januari zijn zeldzaam, tenzij je naar een goede fokker gaat voor een kitten van een raskat. Wacht gewoon even geduldig tot de asiels en opvangstichtingen weer kittens in alle kleuren, soorten en maten hebben. Dan betaal je nog geen honderd euro voor een gezond, levenslustig kitten dat tweemaal gevaccineerd is, ontwormd en ontvlooid is en alle mogelijke medische zorg heeft gehad. Een kitten van een asiel of stichting is meestal ook al gechipt! Een gratis kitten van een boerderij of internet kost binnen een half jaar minimaal tweehonderd euro als je al die kosten zelf moet maken. Bij een asiel of stichting ben je sowieso goedkoper uit!
Naar de dierenarts in overleg met het asiel Een asiel of stichting plaatst alleen gezonde dieren. Als een kat een chronische aandoening of een handicap heeft, dan wordt jou dat van tevoren duidelijk verteld en dan wordt er aan je uitgelegd wat de consequenties daarvan (kunnen) zijn. Natuurlijk zijn er geen garanties bij een gezond kitten. Ook een kitten van een asiel of opvangorganisatie kan ziek worden als hij net bij jou is komen wonen. Bij asiels kun je - in overleg - binnen twee weken na de aanschaf - op kosten van het asiel - naar de dierenarts gaan. En vaak krijg je ook nog korting op de castratie of sterilisatie als het kitten oud genoeg is! Het is nu de laatste dag van juni en de asiels en opvangorganisaties puilen uit met katten en kittens. Heel vaak worden deze afgestaan door particulieren die er zich geen raad meer mee weten. Ook worden katten en kittens gedumpt op straat of in het bos. Soms wordt een doos met kittens bij het hek van een asiel neergezet.
Kattenoverschot Het kattenoverschot in Nederland is groot. Per jaar belanden 45.000 katten in het asiel. Stichting Kattenzorg Nijmegen is er om die reden geen voorstander van dat mensen zonder kennis van zaken thuis ‘pretnestjes’ katten fokken. Ben je toe aan gezinsuitbreiding? Kies een kat van een asiel of stichting. Je doet daarmee iets goeds en meestal bespaar je jezelf ook een hoop ellende. Asiels en stichtingen doen - ondanks het constante gebrek aan pleeggezinnen voor kittens en volwassen katten - hun uiterste best om kittens de beste start in hun leven te geven. Ook Kattenzorg Nijmegen zoekt vrijwilligers: wij zoeken opvanggezinnen voor de tijdelijke opvang van volwassen katten. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@kattenzorgnijmegen.nl.
Op de foto: Gino en Sammy. Kattenzorg-vrijwilliger Marieke heeft deze 'jongens' in 1998 uit het asiel gehaald. Zij waren in een doos langs de weg gezet.
Hozzászólások