Een ware kwelling in de wijk
- Marieke van de Weijer
- May 15, 2016
- 3 min read

Niet-gecastreerde katers kunnen een ware kwelling in de wijk zijn. Als het om het leven van katten gaat, is de situatie in Nederland zeker niet 'natuurlijk' te noemen. Er leven erg veel katten op een (te) klein stuk grond. Een niet-gecastreerde kater heeft het vaak hoog in zijn bol en eigent zich een groot gebied toe dat hij fel gaat verdedigen tegen 'indringers' (lees: de argeloze katten van je buren die over straat kuieren). Daarnaast zal hij vaak sproeien om zijn territorium te markeren. Misschien doet hij dat niet bij jou thuis, maar dan gebeurt het wellicht wel in de tuin van de buren en misschien zelfs wel bij mensen in huis, wat natuurlijk helemaal niet prettig is. Er is maar één oplossing: castratie! Kort: wat is castratie bij katten nu eigenlijk? Castratie van katten is het onvruchtbaar maken van katten. Het castreren van katten vermindert sterk hun territoriale gedrag. Castratie van een kater vindt plaats door de testikels (zaadballen) van de kater, onder volledige narcose, te verwijderen. Dit kan vanaf een leeftijd van vier maanden. Na een etmaal is de kater meestal weer compleet hersteld van de ingreep. Een poes kan vanaf een leeftijd van vier tot vijf maanden gesteriliseerd (of eigenlijk - in medische zin - ook gecastreerd) worden, zodat zij niet meer krols wordt. Haar eierstokken en baarmoeder worden onder narcose verwijderd. Ook hierbij is het herstel meestal niet al te ingrijpend. Het 'helpen' van poezen waarmee de eigenaar niet wil fokken, wordt ook wel gedaan om medische redenen. De baarmoeder en de eierstokken vormen dan immers geen risicofactor meer in gezondheidsperspectief.
Zwerfgedrag, geluidsoverlast en vechtpartijen Niet-gecastreerde outdoor-katers zullen bijna altijd gaan zwerven. Ze zullen veel en vaak van huis weg zijn, ondanks dat ze toch vaak even binnen komen om te eten. Tijdens het zwerven zullen ze alles doen om aan eten te komen. Een niet-gecastreerde kater heeft vaak honger. Hij zal vuilniszakken openkrabben in de hoop iets eetbaars te vinden. Dit gedrag zie je minder of helemaal niet bij katten die gecastreerd zijn. De katers zwerven in de hoop een leuke, krolse poes tegen te komen. Om zijn genen door te geven zal de kater met zo veel mogelijk poezen proberen te paren en hier zullen dus veel ongewenste nestjes uit kunnen komen. Dat niet alleen. Buurtbewoners ervaren grote geluidsoverlast van nachtelijk krijsen en vechten. Veel mensen weten niet dat het gekrijs en het luide gemiauw doorgaans alleen door niet-gecastreerde katten wordt veroorzaakt. Door de vele gevechten zijn er verwondingen die ernstig kunnen worden (denk aan abcesvorming). Doordat niet-gecastreerde katten veel zwerven hebben ze ook meer kans op een ongeluk. Verder is er een hoger risico op besmettelijke ziektes zoals niesziekte, kattenziekte en FIV. Ziektes en verwondingen brengen voor een eigenaar natuurlijk ook de nodige (hoge) dierenartskosten met zich mee.
Ongewenste nestjes en zwerfkattenkolonies
Voor poezen is het ook niet prettig om meerdere keren per jaar krols te zijn. Een nestje kittens is voor de eigenaar leuk, maar er kunnen allerlei complicaties optreden. Het nest kan te groot zijn waardoor de moeder de zorg niet aan kan, de moeder kan overlijden tijdens of na de bevalling, de kittens kunnen ziek zijn of voortijdig overlijden, en dat allemaal terwijl asiels en herplaats-organisaties ieder jaar voor duizenden kittens proberen een goed thuis te vinden. Zoals u misschien weet zijn dierenasiels overvol: ieder jaar worden er 45.000 katten in Nederland naar het asiel gebracht. Een nog groter probleem dat ontstaat door het niet-castreren van katers en poezen zijn zwerfkattenkolonies. Deze katten hebben geen baas en geen voedsel, verzamelen zich in grote groepen rondom een voedselbron, en zullen hetzelfde gedrag vertonen als de niet-gecastreerde kat in de wijk.
Fabels over het castreren van katten Sommige mensen denken dat het natuurlijk is, of belangrijk is, om een kat juist niet te laten castreren. Sommige mensen denken dat het zielig is om een kat te castreren. Er zijn ook veel mensen die denken dat het voor de gezondheid van een poes belangrijk is om een keer een nestje te hebben gehad. Het is inderdaad de weg van de natuur als een kat zich kan voortplanten. Jarenlang onderzoek heeft echter uitgewezen dat katten geen enkele hinder ondervinden of medische afwijkingen krijgen van (vroege) castratie. Sterker nog, buiten het feit dat niet-gecastreerde dieren overlast veroorzaken voor de buurt, ervaart een niet-gecastreerde kat erg veel stress door het vechten en de drang een partner te vinden.
Al met al zijn er genoeg redenen om je kater (of poes) te laten castreren. Neem gerust contact op met Stichting Kattenzorg Nijmegen als je meer wilt weten.
Commentaires