Wat gebeurt er met je kat als je sterft?
- Marieke van de Weijer
- Feb 18, 2016
- 4 min read

Nee, dit is geen leuk onderwerp. En ik merk in het dagelijks leven dat mensen er niet aan willen denken. Als je het er niet over hebt, dan is er immers ook geen probleem, redeneert men meestal. Een collega van mij zei altijd: “Als ik morgen onder lijn 5 kom, dan kunnen jullie dat belangrijke zakelijke computerbestand, dat jullie dan nog wél nodig hebben, daar-en-daar vinden! Dus veel succes!" Natuurlijk moesten wij daar heel erg om lachen. En ik zei altijd: “Nou, tot morgen, want lijn 5 rijdt hier niet!” Een vaak onbesproken thema
Maar alle gekheid op een stokje. Veel mensen wonen fijn samen met een partner, die van je katten zal blijven houden en voor de dieren zal zorgen als jij er niet meer bent. Maar wat als je alleen woont? Er zijn in Nederland bijna zes miljoen alleen wonende mensen tot de leeftijd van 65 jaar. Een vrij substantieel deel van deze mensen heeft huisdieren! En wat dan als je overlijdt? Wil jouw familie jouw katten dan opvangen? Kunnen je familieleden dat? Of hebben ze het te druk of zijn ze wellicht allergisch? Het is een heel pijnlijk onderwerp, waar je, zoals gezegd, natuurlijk eigenlijk helemaal niet bij stil wil staan. Je staat midden in het leven en je geniet met en van je dieren. Logisch! Maar ziekte of een ongeluk, het kan iedereen overkomen, ongeacht leeftijd. En heb je dan iets geregeld? Het is wel belangrijk om hier eens over na te denken. Je houdt van je dieren. Je wilt vast dat er goed voor ze wordt gezorgd als jij er niet meer bent!
Hang - net als ik - een labeltje aan je huissleutel
Een tijdje geleden stond er een heel akelige foto op Facebook. Het gezicht van een hardloper. Hij was tijdens het trainen onwel geworden en hij is daarbij overleden. Hij had niets bij zich. De politie had geen idee wie hij was en moest een foto van zijn gezicht verspreiden op Facebook om zijn identiteit te achterhalen. Dat is toch een nachtmerrie, ook voor je nabestaanden? Stel je voor dat je ouders, familie of vrienden via Facebook kennis moeten nemen van jouw overlijden! Dat heeft mij aan het denken gezet. Bijna iedereen heeft een huissleutel bij zich als hij of zij gaat wandelen, joggen of anderszins alleen is op een afgelegen plaats. Ja, veel mensen hebben ook hun mobiele telefoon bij zich, maar de hulpdiensten hebben ook via social media laten weten daar zonder een speciale app gewoon geen toegang meer toe te hebben door de beveiligingscode die iedereen op zijn telefoon heeft. Natuurlijk ga je je eigen adresgegevens niet aan een labeltje aan je sleutel hangen. Dan maak je het inbrekers wel heel gemakkelijk. Wat dan wel? Nou, heel simpel! Ik heb een tekstje geschreven:
Mijn naam is […]. Als mij iets overkomt: mijn huisdieren zijn alleen thuis en hebben verzorging nodig! Alle informatie over mijn katten ligt in de meterkast. Bel in geval van nood deze telefoonnummers: [naam] [06-…], [naam2] [06-…] of [naam3] [06-…].
Dit tekstje heb ik geprint, geplastificeerd, en aan mijn huissleutel gehangen. Niemands privacy wordt hier geschaad, en niemand weet waar ik woon. Maar wél weten ze wat er moet gebeuren als ik onwel zou worden. Het allerbelangrijkste: mijn katten moeten eten en mijn bejaarde katten moeten medicatie krijgen! Daarvoor ligt dan ook een beschrijving in de meterkast thuis, en degenen die op dit briefje staan en mijn huissleutel hebben, kunnen daarvoor zorgen. Dit geeft mij een gerust gevoel als ik alleen op pad ga. Leg vast wat er met je katten moet gebeuren
Maar dan? Heb je eigenlijk wel vastgelegd wat er met je dieren moet gebeuren? Je wilt vast dat ze verzorgd worden op de manier zoals jij dat ook altijd deed. Jij kent jouw dieren het beste. Wat voor soort eten hebben ze het liefst? Hebben ze bepaalde medicatie nodig? Is er een bepaald ritueel waar jouw katten heel erg aan gehecht zijn? Als jij overlijdt, aan wie vertrouw je je dieren toe? Hoe weten die mensen wat jouw dieren moeten eten en wanneer, en hoeveel medicatie ze per dag moeten krijgen? Ik wil mijn nabestaanden niet opzadelen met deze taak en verantwoordelijkheid om dat allemaal te gaan uitzoeken. Veel mensen schrikken hiervan. Zij denken dat je naar de notaris moet gaan en alles officieel in een duur testament moet vastleggen. Maar dat hoeft écht niet. Een handgeschreven codicil of een zogenaamd 'huisdiertestament' is voldoende. Je kunt bij diverse instanties terecht die je hierbij kunnen helpen.
En praat er desgewenst over
Als je helemaal op safe wilt spelen, zoals ik, dan verwijs je in zo'n huisdiertestament naar een locatie in jouw huis waar een instructie ligt voor de verzorging van jouw katten. En nog beter, en dat heb ik ook gedaan: ik heb hier met iemand over gepraat. Met een vriendin die ik heel erg vertrouw, die mijn katten al jaren kent, en die óók van mijn katten houdt. Maar zij kan ze niet overnemen. Dus ik heb haar hulp gevraagd om dan een nieuw thuis voor ze te vinden. Ik heb haar gevraagd of zij de foto’s, karakterbeschrijvingen en instructie voor de verzorging van mijn katten wil mailen aan mijn opvolger bij Stichting Kattenzorg Nijmegen. Een heel gek idee. Ik beheer onze website en onze Facebookpagina. Maar ik heb niet het eeuwige leven. Iemand zal mij opvolgen, vroeg of laat. En mocht ik dan 'onder lijn 5 komen', dan zal zij de mooiste foto’s en informatie voor de herplaatsing mailen naar Kattenzorg Nijmegen. Zodat mijn katjes op onze website komen te staan en een heel goede kans maken op herplaatsing bij lieve mensen thuis, zoals ik dat gewild zou hebben. Kortom, regel iets!
Ja, het is echt raar om hiermee bezig te zijn en erover na te denken. Maar ik hou zo intens veel van mijn katjes, dat het mij een gevoel van rust geeft dat ik er werkelijk alles aan gedaan heb om hun dagelijkse verzorging en medicatie, maar ook hun herplaatsing naar een geschikt nieuw thuis, te waarborgen. Ik hoop dan ook dat mijn blog-bijdrage je aan het denken zet om iets te regelen voor je eigen schatten van dieren. De manier waarop je dat doet, is helemaal aan jou. In alle gevallen is het beter dat er iets is vastgelegd, dan helemaal niets! In alle gevallen geeft het een eigenaar wel rust dat je hebt vastgelegd wat jij wilt dat er met je katten gebeurt, als jij er niet meer bent. Succes!
ความคิดเห็น